Szerencsére olyan országban élünk, ahol késő tavasztól és egészen őszig rengeteg féle gyümölcs és zöldség nő a kertekben és a gyümölcsösökben. Igazi, nap érlelte és zamatos vitaminbombákról van szó, melyeket jó lenne a szokottnál tovább élvezni. Fagyasztás? A vákuumcsomagolás jobb!
A nagymama féle tartósító módszerek
Azokban az időkben, amikor még nem voltak csodamasinák és extra kütyük a háztartásokban, nagymamáink a következő módszerek közül választhattak, ha gyümölcsöt szerettek volna eltenni későbbi fogyasztásra:
- Befőzni lekvárnak, vagy
- kompótot készíteni belőlük.
Manapság ezeket már csak akkor alkalmazzuk, ha ténylegesen a lekvár vagy a kompót előállítása a cél.
Tartósítsd gyümölcseidet vákuumcsomagolással!
A vákuum technológia lényege és legnagyobb előnye, hogy a vákuumcsomagolt ételek hosszabb szavatossági időtartammal rendelkeznek. Még pedig azért, mert az oxigéntől mentes vákuumkörnyezetben nincs lehetőségük a romlasztó baktériumokkal és folyamatokkal találkozniuk a vákuumcsomagolásban tárolt gyümölcsöknek. Ha ezt kombináljuk hűtőszekrényes hűtéssel vagy fagyasztással, akkor egy-egy gyümölcs akár több hétig is frissen maradhat a vákuumcsomagolásban.
Vákuumozással a zöldség-gyümölcs 2-3 nap helyett kb. 1 hétig lesz jó, tehát a vákuumozással kb. 2-2,5 szeresére tudjuk megnyújtani az időt. Nemcsak a keményebb, de a lágy gyümölcsöket, mint pl. a málna is tudjuk vákuumban több napra eltenni, mert a CASO vákuum készülékek (a VC9-es kivételével) manuális módon is használhatóak. Ez azt jelenti, hogy mielőtt gyümölcspépet készítenénk, bármikor megállíthatjuk a programot, és egy “lágy” vákuumban tesszük el a gyümölcsöket. Diót, aszalt gyümölcsöt is érdemes vákuumozni, mert nem kezd el idő előtt avasodni a dió féle, az aszalt gyümölcs pedig nem keményedik meg.
Kombináld a vákuumozást a fagyasztással!
A fagyasztást is mindenképpen vákuumozott állapotban ajánljuk, hiszen a vákuumozva fagyasztott ételek eltarthatósága is nő, pl. zöldségek esetében 8-10 hónapról 18-24 hónapra. Illetve kevesebb helyet foglalnak a fagyasztónkban, így többet tudunk betenni. Ráadásul a vákuum miatt az a gyümölcsök, zöldségek eljegesedése is kisebb lesz, frissebb, zamatosabb lesz kiolvasztás után.
Sőt, a fagyasztott zöldségeket vákuumozott állapotban meg is tudjuk párolni, hiszen a CASO vákuum fóliája alkalmas a fagyasztáson túl a forralásra is. Így a zöldség a saját levében párolódik, vagyis nem főnek ki a vitaminok, ásványi anyagok. Hasznos tipp, hogy gondoljunk erre az adagok kialakításánál, vagy tegyünk többféle zöldséget egy tasakba a vacsorához!