2016 húsvét táján bemutattuk, miért is olyan nagyszerű segítőtárs a konyhában egy kukta. Pár héttel később pedig igyekeztünk egy hasznos tanácsokat összefoglaló cikkel eloszlatni a bizalmatlan kételyeket a kuktákkal kapcsolatban. Most arra invitáljuk a kedves olvasókat, hogy egy rövid történeten keresztül ismerjék meg a kukta nyári praktikus oldalait is.
Alapvetően a gatyarohasztónak minősített fülledtség a nyár közepén irgalmatlan gyorsasággal hevíti fel a lakásokat és nyaralókat. A hiányos hőszigetelésű vagy régebbi típusú házak bizony nehezen tartják meg a hűvöset, főleg, ha nincs egy professzionális klímaberendezés a tulajdonos birtokában. Így az éjszaka folyamán sem képes kiszellőzni és kellemes hőmérsékletűre visszahűlni a lakás. Azonban a családnak ezeken a meleg napokon is főzni kell, ezeken a napokon is meleg ételt kell tenni az asztalra.
Képzeljünk csak el egy igazán fülledt nyári délelőttöt, amikor a lakásban alapvetően 28 °C uralkodik. Minden háziasszony és sütni szerető férfi ember ismeri és tudja azt a tényt, hogy ha a konyhában begyújtjuk a sütőt vagy sok vízzel teli, gőzölő lábast teszünk fel a gáztűzhelyre, akkor az ételkészítéshez használt konyhai gépek és eszközök elkerülhetetlenül elkezdik fűteni a helyiséget. Nyáron ez egy cseppet sem kellemes velejárója az ételkészítésnek.
A megoldás azonban közelebb van, mint gondolnánk!
A nagyanyáink korából ismert kukták leginkább arról híresek, hogy bennük gyorsabban készülnek el az ételek. Azonban kevesen gondolnak bele, hogy a kukta használata nyáron mennyi mellékes haszonnal és előnnyel is jár. Ugyanis a kukta zárt rendszere jócskán visszafogja a főzéssel keletkező hő mennyiségét is, hiszen a gőz jelentős része a kuktában marad. Ezáltal garantáltan elkerülhető az, hogy a főzéssel még jobban befűtsük a konyhát. Ráadásul minél gyorsabban készül el az étel, annál hamarabb vonulhatunk el a konyhából a lakás hűvösebb részeibe.