A húsvéti készülődés általában kisebb gondokkal és kevesebb teendőkkel jár, mint ahogy az a karácsonyi időszak sűrű forgatagában történik. A húsvéti sonka az egyik kötelező feladatnak tekintett húsvét reggeli csemege, melyet sokan mégsem készítenek el a hosszadalmas főzési idő miatt. A megoldás egy hatékony gyorsfőző, köznyelvi nevén kukta!
A kukta zárt rendszerben készíti el az ételek. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a gyorsfőző fedele hermetikusan záródik. Ennek köszönhetően a kuktában túlnyomás jön létre, ugyanis a keletkező vízgőz nem tud egykönnyen eltávozni. A nyomás következtében a főzési hőmérséklet is folyamatosan növekszik, így egyre magasabb hőmérsékleten alakul át a víz gőzzé. A kukta működési mechanizmusa miatt kialakult ok-okozati láncolat végeredménye tulajdonképpen pedig az, hogy sokkal gyorsabban készülnek el vele az ételek, mint más lábasokban. Egy gyorsfőzővel akár 5-ször rövidebb idő alatt tudható le az ételkészítési folyamat.
Alapesetben egy húsvéti sonka főzési ideje 1,5-2 óra lehet, ha körülbelül ugyanennyi kilós a sonka-alapanyag. Ez a rohanó világban sok időt elvesz, hiszen senki sem szereti magára hagyni a készülő ételeket a konyhában. Egy kukta segítségével ez a főzési idő viszont lényegesen lerövidíthető, akár 30-45 percre! Az időspóroláson túl hosszabbtávon a járulékos költségek is csökkenthetőek. Hiszen ha kevesebb ideig fő a sonka, úgy kevesebb áramot vagy gázt igényel a tűzhely / főzőlap működtetése is. Egy modern kukta időt, pénzt és energiát spórol meg használójának.
Így készítsen húsvéti sonkát kukta segítségével!
Az alábbi receptet 1,5 kg-os csont nélküli füstölt tarja elkészítéséhez ajánljuk.
- Mossa meg a sonkát hideg víz alatt alaposan, majd tegye a kuktába!
- Öntse fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a sonkát!
- Hagyja állni egy éjszakán át, ugyanis így nem lesz annyira sós az elkészült sonka.
- Másnap öntse le róla a vizet, és öntse fel friss vízzel a sonkát!
- Kezdje el főzni a sonkát magas lángon a zárt kuktában, 2-es fokozaton.
- Amint a kukta sípolni kezd, vegye alacsonyabbra a hőfokot!
- Főzze kb. 45 percig a sonkát a zárt kuktában, míg megpuhul! Normális lábasban ez az időtartam akár 1,5 – 2 óra is lehetne.
- Amikor kész a sonka, vegye le a kuktát a tűzről, engedje ki a gőzt és vegye le a fedőt!
- Hagyja teljesen kihűlni a sonkát még a főzővízben felszeletelés előtt!
A receptet Bébicsirke blogger oldalán találtuk.
Hogyan segíthet még egy kukta a háztartásban?
Az alábbi táblázat szemlélteti, mennyivel gyorsabban készíthetőek el egyes alapanyagok és zöldségek egy gyorsfőző segítségével.
A rövidebb főzési idő miatt a kukta kedvelt konyhai azoknak, akik szeretnek zamatos ételek készíteni akár pillanatok alatt, vagy a lehető legtöbbet szeretnének időből és energiából spórolni maguknak. Legyen szó marhapörköltről vagy csak a krumpli megfőzéséről, egy kukta mindig jó szolgálatot tesz.