Megkérdeztünk pár szakképzett borászt és someliert, hogy a borgasztronómiai körökben miért elengedhetetlen egy-egy professzionális borhűtő megléte? Vagyis miért foglalkoznak a tudatos borkedvelők a borok megfelelő körülmények közötti tárolásával és hűtésével? Az alábbi cikkből kiderül.
Mi tehet kárt a borban?
Ahhoz, hogy jobban megértsük a megfelelő bortárolás fontosságát, először vegyük sorra azokat a tényezőket, amik árthatnak egy bor fejlődésének és palackba zárt zamatának. Ugyanis ebből a szemszögből vizsgálva teljesen más aspektust nyer majd a borhűtők kívánalma, hiszen rávilágít a körülmények okozta károkra.
- Kiszárad a parafa dugó. Amint elkezd kiszáradni egy parafa dugó, térfogata csökken, így a bor több oxigént vehet és vesz fel a kelleténél. A több oxigén következtében pedig sokkal gyorsabban zajlanak majd le a kémiai és biológiai folyamatok a borban, azaz hamarabb öregszik meg. A csavarzáras, szilikon vagy üvegdugós palackokra ez természetesen nem érvényes.
- Erős szagok. Még a nedves parafa dugók is eresztenek át némi oxigént és levegőt a palackba, csak éppen optimális mennyiségben. Azonban ha garázsban, dohányfüstös helyiségben, olajszagban tároljuk parafa dugós borunkat, az ott keringő, jellegzetes és erős szag könnyedén beleivódhat a borba a parafa dugón át beszivárgó minimális levegővel is.
- Alacsony páratartalom. Hosszabb távú tárolásnál szintén a parafa dugó nedvességének megőrzésében segíthet, ha a tároló helyiség páratartalma legalább 50-80% között van. Ellenkező esetben a parafa dugó könnyedén kiszáradhat.
- UV sugárzás. Erős fény és UV sugárzás hatására olyan vegyületek képződhetnek a borban, melyek tönkreteszik a struktúráját és kárt tesznek a színanyagokban. Ugyan a vörösborok színes palackja egy darabig véd ettől a hatástól, de hosszú távú tárolásnál ez sajnos kevés.
- Meleg hőmérséklet. A túl meleg hőmérséklet is okozhatja a bor idő előtti megöregedését. Ami pedig még drasztikusabb egy bor életében, ha a hőmérséklet meglehetősen nagymértékben és állandóan ingadozik.
- Rázkódás. A sok utaztatás, hagyományos hűtőszekrény, hangos tömegközlekedési csomópontoknál (vasút, metró stb.) lévő pincék mind-mind veszélyt jelentenek a borokra. A magas fokú és folytonos rázkódás szó szerint szétrázza a bort, élvezhetetlenné teszi a nedűt.
Mi tehát az ideális megoldás a borok tárolásánál?
Akinek nincs saját pincéje vagy trezor bérlési lehetősége, és külön helyiséget sem kíván építtetni a házban saját klímarendszerrel, annak a legoptimálisabb megoldás egy professzionális borhűtő. Ugyanis egy igényes borhűtő rendelkezik a fentebbi problémák kiküszöbölésére alkalmas tulajdonságokkal.
- Fektetett tárolásra kialakított polcok.
- Zárt hűtőrendszer, mely nem enged be szagokat.
- Szabályozható hőmérséklet és páratartalom, akár több zónánként is.
- UV fóliás ajtók a fényvédelem érdekében.