Keleti konyha és a sushi készítő

Sushi készítő

A keleti konyha sajátosságai manapság már nem képviselnek privilégiumot, hiszen szinte minden megkapható hazánkban is, ami a távol keleti kultúrákra és konyhákra jellemző. Nincs ez másképp a sushi készítés eszközeivel és az igazi sushi receptekkel sem.

Mi az a sushi? Eszik vagy isszák?

A sushi a rosszul berögzült hiedelmekkel ellentétben nem egyenlő a nyers hallal, bár az igazi japán sushi legfőbb hozzávalója is lehet. A sushi egyedi recept alapján, gondosan elkészített ecetes rizs valamilyen töltelékkel, egyes fajtáit algalevélbe (nori) csomagolják. A sushi legfőbb hozzávalói és elkészítésének eszközei a következők:

  • sushi rizs, vagyis kerek vagy közepes szemű, nagyon ragadós rizs, amit ecettel, sóval és cukorral ízesítenek
  • rizsecet
  • sushi minőségű friss halfilé
  • fűszerek
  • wasabi
  • nori lapok, vagyis tengeri füvekből vagy algákból készített levelek
  • bambuszlap a feltekeréshez
  • egy nagyon éles kés a felszeleteléshez
  • és bármilyen más alapanyag, amit szeretnénk beletenni a sushiba.

Alapvetően két féle típusát különböztetjük meg a sushinak:

  1. Nigiri-sushi: hosszúkás, kézzel formázott adag sushi rizs, közepén igazán friss nyers hallal.
  2. Maki sushi: A sokat látott sushi fajta, vagyis nori lapokba tekert töltött sushi rizs.

Hogyan készül a sushi?

A sushi rizs elkészítése

  1. A rizst addig kell öblíteni, amíg a lepergő víz teljesen tiszta nem lesz.
  2. Hagyni kell teljesen megszáradni. Ez a folyamat kb 1 órát vesz igénybe.
  3. A száraz rizst kell elkezdeni megfőzni, majd gőz fölött beledolgozni a rizsecetet. A rizst tilos kevergetni főzés közben!

A Maki Sushi készítésének lépései

  1. Fektess le egy nori levelet a bambuszlapra, majd terítsd be egyenletesen rushi rizzsel. A tetejénél hagyj egy csíkot üresen!
  2. Kend be a rizstvékonyan wasabival, majd fektesd rá a halszeleteket, zöldségeket, gyümölcsöket vagy amit szeretnél. Ha nem vagy jóban a csípős dolgokkal, akkor a wasabit elhagyhatod.
  3. A bambusz alátét segítségével tekerd fel a sushit az aljáról kezdve. Ahol nincs rizs a nori levélen, az lesz a záró része a tekercsnek.
  4. Egy éles kés segítségével szeleteld fel a tekercset két-három centi széles falatokra.

Csinálj te is otthon sushit!

Az feltekerős sushi készítésben két igazán komoly lépés van, ahol viszonylag könnyű hibázni. Az egyik, ha nem megfelelő állagú lesz a rizs. Ezt viszont csak gyakorolni kell a tökéletesség eléréséhez. A másik a feltekercselés. Ennek segítésére jelentek meg hazában a sushi készítő szettek, mely segítenek a feltekerésben és az egyforma szeletekre történő felvágásban.

Te kóstoltál már sushit? Ízlett? Szívesen készítenél otthon is? Akkor szerezz be egy sushi készítőt webshopunkból ide kattinva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük