A keleti konyha sajátosságai manapság már nem képviselnek privilégiumot, hiszen szinte minden megkapható hazánkban is, ami a távol keleti kultúrákra és konyhákra jellemző. Nincs ez másképp a sushi készítés eszközeivel és az igazi sushi receptekkel sem.
Mi az a sushi? Eszik vagy isszák?
A sushi a rosszul berögzült hiedelmekkel ellentétben nem egyenlő a nyers hallal, bár az igazi japán sushi legfőbb hozzávalója is lehet. A sushi egyedi recept alapján, gondosan elkészített ecetes rizs valamilyen töltelékkel, egyes fajtáit algalevélbe (nori) csomagolják. A sushi legfőbb hozzávalói és elkészítésének eszközei a következők:
- sushi rizs, vagyis kerek vagy közepes szemű, nagyon ragadós rizs, amit ecettel, sóval és cukorral ízesítenek
- rizsecet
- sushi minőségű friss halfilé
- fűszerek
- wasabi
- nori lapok, vagyis tengeri füvekből vagy algákból készített levelek
- bambuszlap a feltekeréshez
- egy nagyon éles kés a felszeleteléshez
- és bármilyen más alapanyag, amit szeretnénk beletenni a sushiba.
Alapvetően két féle típusát különböztetjük meg a sushinak:
- Nigiri-sushi: hosszúkás, kézzel formázott adag sushi rizs, közepén igazán friss nyers hallal.
- Maki sushi: A sokat látott sushi fajta, vagyis nori lapokba tekert töltött sushi rizs.
Hogyan készül a sushi?
A sushi rizs elkészítése
- A rizst addig kell öblíteni, amíg a lepergő víz teljesen tiszta nem lesz.
- Hagyni kell teljesen megszáradni. Ez a folyamat kb 1 órát vesz igénybe.
- A száraz rizst kell elkezdeni megfőzni, majd gőz fölött beledolgozni a rizsecetet. A rizst tilos kevergetni főzés közben!
A Maki Sushi készítésének lépései
- Fektess le egy nori levelet a bambuszlapra, majd terítsd be egyenletesen rushi rizzsel. A tetejénél hagyj egy csíkot üresen!
- Kend be a rizstvékonyan wasabival, majd fektesd rá a halszeleteket, zöldségeket, gyümölcsöket vagy amit szeretnél. Ha nem vagy jóban a csípős dolgokkal, akkor a wasabit elhagyhatod.
- A bambusz alátét segítségével tekerd fel a sushit az aljáról kezdve. Ahol nincs rizs a nori levélen, az lesz a záró része a tekercsnek.
- Egy éles kés segítségével szeleteld fel a tekercset két-három centi széles falatokra.
Csinálj te is otthon sushit!
Az feltekerős sushi készítésben két igazán komoly lépés van, ahol viszonylag könnyű hibázni. Az egyik, ha nem megfelelő állagú lesz a rizs. Ezt viszont csak gyakorolni kell a tökéletesség eléréséhez. A másik a feltekercselés. Ennek segítésére jelentek meg hazában a sushi készítő szettek, mely segítenek a feltekerésben és az egyforma szeletekre történő felvágásban.