Keleti konyha és a sushi készítő

Sushi készítő

A keleti konyha sajátosságai manapság már nem képviselnek privilégiumot, hiszen szinte minden megkapható hazánkban is, ami a távol keleti kultúrákra és konyhákra jellemző. Nincs ez másképp a sushi készítés eszközeivel és az igazi sushi receptekkel sem.

Mi az a sushi? Eszik vagy isszák?

A sushi a rosszul berögzült hiedelmekkel ellentétben nem egyenlő a nyers hallal, bár az igazi japán sushi legfőbb hozzávalója is lehet. A sushi egyedi recept alapján, gondosan elkészített ecetes rizs valamilyen töltelékkel, egyes fajtáit algalevélbe (nori) csomagolják. A sushi legfőbb hozzávalói és elkészítésének eszközei a következők:

  • sushi rizs, vagyis kerek vagy közepes szemű, nagyon ragadós rizs, amit ecettel, sóval és cukorral ízesítenek
  • rizsecet
  • sushi minőségű friss halfilé
  • fűszerek
  • wasabi
  • nori lapok, vagyis tengeri füvekből vagy algákból készített levelek
  • bambuszlap a feltekeréshez
  • egy nagyon éles kés a felszeleteléshez
  • és bármilyen más alapanyag, amit szeretnénk beletenni a sushiba.

Alapvetően két féle típusát különböztetjük meg a sushinak:

  1. Nigiri-sushi: hosszúkás, kézzel formázott adag sushi rizs, közepén igazán friss nyers hallal.
  2. Maki sushi: A sokat látott sushi fajta, vagyis nori lapokba tekert töltött sushi rizs.

Hogyan készül a sushi?

A sushi rizs elkészítése

  1. A rizst addig kell öblíteni, amíg a lepergő víz teljesen tiszta nem lesz.
  2. Hagyni kell teljesen megszáradni. Ez a folyamat kb 1 órát vesz igénybe.
  3. A száraz rizst kell elkezdeni megfőzni, majd gőz fölött beledolgozni a rizsecetet. A rizst tilos kevergetni főzés közben!

A Maki Sushi készítésének lépései

  1. Fektess le egy nori levelet a bambuszlapra, majd terítsd be egyenletesen rushi rizzsel. A tetejénél hagyj egy csíkot üresen!
  2. Kend be a rizstvékonyan wasabival, majd fektesd rá a halszeleteket, zöldségeket, gyümölcsöket vagy amit szeretnél. Ha nem vagy jóban a csípős dolgokkal, akkor a wasabit elhagyhatod.
  3. A bambusz alátét segítségével tekerd fel a sushit az aljáról kezdve. Ahol nincs rizs a nori levélen, az lesz a záró része a tekercsnek.
  4. Egy éles kés segítségével szeleteld fel a tekercset két-három centi széles falatokra.

Csinálj te is otthon sushit!

Az feltekerős sushi készítésben két igazán komoly lépés van, ahol viszonylag könnyű hibázni. Az egyik, ha nem megfelelő állagú lesz a rizs. Ezt viszont csak gyakorolni kell a tökéletesség eléréséhez. A másik a feltekercselés. Ennek segítésére jelentek meg hazában a sushi készítő szettek, mely segítenek a feltekerésben és az egyforma szeletekre történő felvágásban.

Te kóstoltál már sushit? Ízlett? Szívesen készítenél otthon is? Akkor szerezz be egy sushi készítőt webshopunkból ide kattinva!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük