Sütőtökös muffin

Sütőtökös muffin

Végre megérkezett a várva-várt ősz, bár a hőmérséklet kicsit hűvösebb a kelleténél, de annyi baj legyen!

Elérkezett az évszak egyik legfinomabb és legegészségesebb növényének szezonja, és bizony nem nehéz kitalálni, hogy mi lehet az, hát a SÜTŐTÖK!

Rengeteg felhasználási módja vannak ennek a csodálatos és vitaminban gazdag növénykének, de mi most mutatunk egy olyan receptet, amitől még azoknak is megjön a kedve az elkészítéséhez, akik egyébként nem igazán vannak oda a különleges és fincsi ízért.

Sütőtökös muffinMire lesz szükséged a Sütőtökös muffin elkészítéséhez?

  • 25 dkg sütőtök
  • 80 ml olíva olaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 10 dkg darált dió (vagy ha nincs diód, akkor a dejó is megteszi)
  • 5 dkg rétesliszt (választhatsz egészségesebb fajtát)
  • 2 tojás
  • egy csipet só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • egy icipici reszelt szerecsendió
  • 1 csomag sütőpor, hogy a süti feljöjjön
  • 5 dkg zúzott vagy vágott dió (ez sajnos nélkülözhetetlen)

A süti díszítéséhez alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

  • 300 ml tej
  • 2 csomag habpor
  • cukordíszek/marcipán tököcskék

A meghámozott és kimagozott sütőtököt egy nagy lyukú reszelőn reszeld le, add hozzá a darált diót vagy a dejót, a sütőporral összekevert lisztet szitáld át, majd keverd össze a már tálban lévő sütőtökkel és dióval.

Ezt követően add hozzá az előre kimért nádcukrot, a csipet sót, az 1 kis kávés kanál fahéjat, reszelj bele ízlés szerint egy picike szerecsendiót (de ne túl sokat, mert erőteljes és intenzív az íze a fahéjnak is, és ha túl sokat raksz belőle, akkor inkább pikáns, mint kellemes íze lesz a sütinek), majd újra keverd el jól a keverőtálban lévő dolgokat.

Amíg a szilárd anyagok picit pihennek, készítsük elő a Guardini muffin sütő formánkat, helyezzünk bele cuki kis muffin sütő papírokat  és tegyük félre a formát. A sütőt kapcsoljuk be 150 °C-ra.

Most viszont gyorsnak kell lennünk, mert a folyékony anyagok hozzáadásával a sütőpor elkezdi aktivizálni magát és ilyenkor gyorsan kell dolgozni, hogy minél hamarabb a sütőben landoljanak a mini sütik.

A szilárd anyagokhoz hozzáadjuk a 2 tojást, amelyet külön egyesével felütünk és összekeverjük a masszával. Apránként beleöntjük a 80 ml olíva olajt, majd végezetül az összezúzott/vágott diót.

A kész süti masszát evőkanál segítségével kanalazzuk a formába, majd rakjuk be a sütőbe és 180 °C-on süssük 15-20 percig. A 15 perc elteltével, tűpróba segítségével ellenőrizzük, hogy a sütink kellően átsült e. Ha még egy picit ragadós, akkor még hagyjuk bent további 5 percet a sütőben. Amint elkészültek a sütik vegyük ki a formát a sütőből, és hagyjuk hűlni őket egy picit.

Ha a sütik már nem mellegek, akkor készítsük el a tejszínhabot. Fogjunk egy habzsákot és nyomjunk a sütik tetejére habot, majd szórjuk meg pici színes cukordarabkákkal, de akár mini pumpkin marcipánt is helyezhetünk a tetejére.

Fogjunk egy muffin tálalót, helyezzük rá a kész muffinokat és már kész is a fincsi, egészséges hétvégi nasi.

Próbáljátok ki otthon ti is ezt a remek receptet és a kész sütikről várjuk szeretettel a képet Instragam oldalunkon: @konyhaplaza

A muffin elkészítéséhez minden szükséges eszközt megtalálsz webshopunkban, a www.konyhaplaza.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük