Végre megérkezett a várva-várt ősz, bár a hőmérséklet kicsit hűvösebb a kelleténél, de annyi baj legyen!
Elérkezett az évszak egyik legfinomabb és legegészségesebb növényének szezonja, és bizony nem nehéz kitalálni, hogy mi lehet az, hát a SÜTŐTÖK!
Rengeteg felhasználási módja vannak ennek a csodálatos és vitaminban gazdag növénykének, de mi most mutatunk egy olyan receptet, amitől még azoknak is megjön a kedve az elkészítéséhez, akik egyébként nem igazán vannak oda a különleges és fincsi ízért.
Mire lesz szükséged a Sütőtökös muffin elkészítéséhez?
- 25 dkg sütőtök
- 80 ml olíva olaj
- 15 dkg nádcukor
- 10 dkg darált dió (vagy ha nincs diód, akkor a dejó is megteszi)
- 5 dkg rétesliszt (választhatsz egészségesebb fajtát)
- 2 tojás
- egy csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
- egy icipici reszelt szerecsendió
- 1 csomag sütőpor, hogy a süti feljöjjön
- 5 dkg zúzott vagy vágott dió (ez sajnos nélkülözhetetlen)
A süti díszítéséhez alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
- 300 ml tej
- 2 csomag habpor
- cukordíszek/marcipán tököcskék
A meghámozott és kimagozott sütőtököt egy nagy lyukú reszelőn reszeld le, add hozzá a darált diót vagy a dejót, a sütőporral összekevert lisztet szitáld át, majd keverd össze a már tálban lévő sütőtökkel és dióval.
Ezt követően add hozzá az előre kimért nádcukrot, a csipet sót, az 1 kis kávés kanál fahéjat, reszelj bele ízlés szerint egy picike szerecsendiót (de ne túl sokat, mert erőteljes és intenzív az íze a fahéjnak is, és ha túl sokat raksz belőle, akkor inkább pikáns, mint kellemes íze lesz a sütinek), majd újra keverd el jól a keverőtálban lévő dolgokat.
Amíg a szilárd anyagok picit pihennek, készítsük elő a Guardini muffin sütő formánkat, helyezzünk bele cuki kis muffin sütő papírokat és tegyük félre a formát. A sütőt kapcsoljuk be 150 °C-ra.
Most viszont gyorsnak kell lennünk, mert a folyékony anyagok hozzáadásával a sütőpor elkezdi aktivizálni magát és ilyenkor gyorsan kell dolgozni, hogy minél hamarabb a sütőben landoljanak a mini sütik.
A szilárd anyagokhoz hozzáadjuk a 2 tojást, amelyet külön egyesével felütünk és összekeverjük a masszával. Apránként beleöntjük a 80 ml olíva olajt, majd végezetül az összezúzott/vágott diót.
A kész süti masszát evőkanál segítségével kanalazzuk a formába, majd rakjuk be a sütőbe és 180 °C-on süssük 15-20 percig. A 15 perc elteltével, tűpróba segítségével ellenőrizzük, hogy a sütink kellően átsült e. Ha még egy picit ragadós, akkor még hagyjuk bent további 5 percet a sütőben. Amint elkészültek a sütik vegyük ki a formát a sütőből, és hagyjuk hűlni őket egy picit.
Ha a sütik már nem mellegek, akkor készítsük el a tejszínhabot. Fogjunk egy habzsákot és nyomjunk a sütik tetejére habot, majd szórjuk meg pici színes cukordarabkákkal, de akár mini pumpkin marcipánt is helyezhetünk a tetejére.
Fogjunk egy muffin tálalót, helyezzük rá a kész muffinokat és már kész is a fincsi, egészséges hétvégi nasi.
Próbáljátok ki otthon ti is ezt a remek receptet és a kész sütikről várjuk szeretettel a képet Instragam oldalunkon: @konyhaplaza
A muffin elkészítéséhez minden szükséges eszközt megtalálsz webshopunkban, a www.konyhaplaza.hu oldalon.