A bambuszpároló használata sokaknak még újdonság lehet, hiszen szinte csak pár éve van jelen a hazai konyhai boltok polcain. Azonban ha megismerjük a benne rejlő lehetőségeket, biztosan akarunk majd magunknak egyet.
Mi is az a bambuszpároló és miért szeretjük?
A neve sok mindent sejtet, még sem elég egyértelmű. Ugyanis a bambuszpároló nem kizárólag bambusz ’megpárolásához’ vagyis főzéséhez használható. Azért bambuszpároló, mert bambusz rostokból készül, vagyis a pároló kosár anyaga bambusz. Az alja lukacsos, hasonlít a rostához. Itt engedi át a vízgőzt, mely segítségével puhára párolhatóak a zöldségek, gyümölcsök, egyéb alapanyagok.
A bambuszpároló használatát a következő okokból tartjuk rendkívül előnyösnek:
- Az alapanyagok megőrzik színüket, mely előnyös tulajdonság, ha a tálalásra és szép küllemre is komoly hangsúlyt akarunk fektetni.
- A zöldségek nem fonnyadnak össze, megmarad kellemes és roppanós állaguk. Az alábbi zöldségek különösen finomak bambuszpárolóban elkészítve: újkrumpli, édesburgonya, brokkoli, karfiol, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, spárga, cukkini, padlizsán, tök, zöldbab, hagyma.
- A bambuszpároló nem csak zöldségek párolására használható. Készíthetünk…
- halakat (különösen lazacot, pontypatkókat, vagy bármilyen más édes- vagy sósvízi halakat),
- vékonyra szelt, laza rostozatú húsokat (pl.: csirke, pulyka),
- tofut,
- tésztaételeket (pl.: kínai gőzgombóc, ázsiai tekercs).
- Ha több bambuszpárolóval rendelkezünk, akkor egy tornyot építve egyszerre is készíthetőek különböző ételek.
Hogyan kell használni a bambuszpárolót?
A bambuszpárolóhoz minden esetben szükségünk van egy nagyobb lábasra, amelybe annyi vizet tegyünk, hogy ha a kosarat ráillesztjük a peremére, akkor buzogva se érje el a víz a pároló alját. Az is fontos szempont, hogy a párolókosár jól illeszkedjen az edényhez, stabilan álljon rajta. A vizet viszonylag nagy lángon forraljuk. Ha elpárolog, pótoljuk a mennyiséget.
Használat előtt célszerű hideg vízzel átöblíteni, hogy eltüntessük a port a felületéről. Valamint használat után is csak vízzel öblítsük át, esetleg forró vízzel és súroló kefével, de semmiképp se használjunk vegyszereket, mert tönkre tehetik a bambusz anyagát!
Tárolására legalkalmasabb, ha jól szellőző helyiségben szabadon, például egy polcon tároljuk. Semmiképp se csomagoljuk el vizes állapotban, mert könnyen bepenészedhet!
Extra tippek a bambuszpároló használatához
- Az alapanyagokat kisebb, egyforma méretűre adagoljuk és szeljük fel a bambuszpárolóba, hogy mindent tökéletesen át tudjon járni a vízgőz.
- A párolni szándékozott falatokat soha ne tegyük közvetlenül a bambuszra, mert a bambusz átveszi az ízeket, így a következő ételkészítésnél ez gondot okozhat. Tegyünk a bambusz és az étel közé valamilyen levelet (mángol, spenót, banán, saláta, kukorica, káposzta, szőlő) vagy sütőpapírt fűszernövényekkel.
- Ha intenzívebb ízeket akarunk kihozni az ételekből, akkor a használjunk fűszeres vizet a párologtatáshoz! Az így fűszerezett étel nem csak felületén lesz ízletes, mivel a fűszeres gőz teljesen átjárja majd az ételt.